handdator

Visa fullständig version : Hantverk!kiiseflickan
2007-12-20, 18:47
Har blivit så inspirerad av T-Tinas fina handarbete att jag tänkte dela med mig av de hantverk jag kan utföra. Visserligen har de inte alls med BDSM att göra men tänkte att tekniker och utförande av dessa kanske kan inspirera andra hantverkare. Kanske man kan använda något av det jag kan i samband av tillverkning av piskor, bojor, läderhalsband eller liknande.

Om någon vill veta mer om dessa hantverk så är det bara att fråga. Kan troligtvis svara på de allra flesta frågor och även berätta teknikerna bakom. Kanske andra blir inspirerade att berätta om sina hantverk? Hur man gör och vad som behövs?

Hoppas iaf att mina kunskaper kan vara till nytta för någon av där ute :)

kiiseflickan
2007-12-20, 19:00
Detta hantverk kallas för luffarslöjd. Det var detta många luffare pysslade ihop för att kunna byta ut mot mat, husrum och liknande för många herrans år sedan. Här används olika sorters ståltråd. Med olika storlekar, tjocklekar, färger och enklare verktyg kan man skapa mästerverk! Har 2 böcker i detta hantverk. Där har jag hämtat bilderna som jag postar. Har inte tagit foto på allt men en del av de saker jag själv fastnat för. Ber om ursäkt för mindre bra kvalitet på bilderna, är trots allt ingen fotograf *Ler*.

Ståltrådar till detta hantverk kan oftast köpas i större växthus. Kolla med floristavdelningen vad de har att erbjuda. Elefanttråd kallas den tjockaste tråden som man använder i stommarna. Därefter används dekorationstråd som används mycket i floristarbeten och dekorationer. Har ni ngn grossist som säljer blommor och floristmateriel i närheten så föreslår jag att handla där. Blir mkt billigare och man kan ofta pruta på priser. Vanligaste verktyg är olika tänger, plattång, avbitartång och tänger som är rundade. Dessa finns även att köpa bland floristverktyg.

kiiseflickan
2007-12-20, 19:01
Mer luffarslöjd

kiiseflickan
2007-12-20, 19:04
O lite mer luffarslöjd :)

kiiseflickan
2007-12-20, 19:12
Det jag pysslar med mest just nu är pärlor. Främst glaspärlor i storlek 2-3mm i blandade färger men även andra storlekar på glaspärlor.

När jag tillverkar djur i 3D eller platta djur (de platta kan fästas på allt möjligt, tex limma fast en magnet på baksidan o sätt på kylskåpet!) använder jag rocaille-pärlor och tunn ståltråd. Dessa kan såklart göras i andra storlekar av pärlor, det viktigaste här är dock att alla pärlor är lika stora. Jag använder tunn ståltråd när jag tillverkar dessa för att jag tycker det ger mer stadga och är lättare att arbeta med. Många använder dock nylontråd (fiskelina). Pärlor och tråd kan köpas i de flesta hobby-butiker (panduro, slöjd-detaljer osv) men man kan göra riktigt bra fynd på pärlor på tradera! Har 2 böcker med beskrivningar på en hel drös med olika djur. Bilderna nedan är bara ett axplock. Förutom pärlor och tråd krävs en bra avbitartång till detta hantverk.

kiiseflickan
2007-12-20, 19:17
Pärlsmycken är himla roligt att göra! Finns så mkt man kan variera här så att just det man gör blir unikt och speciellt. Här använder jag olika typer av pärlor och tråd. När det gäller pärlor använder jag glaspärlor i olika former och storlekar, har även sötvattenspärlor och snäckskalspärlor. I tråd använder jag även här olika beroende på vad jag ska göra. Allt material finns att köpa i hobby-butiker och även här kan man göra riktigt bra fynd på tradera! Har en bok i detta ämne och det är där jag hämtat bilderna.

kiiseflickan
2007-12-20, 19:18
Fler smycken i pärlor!

TitaniA
2007-12-20, 21:25
Tack för de värmande orden *L*

Inspirerande bilder... En första liten fråga:
Tror du att det kan gå att göra en cylinder/ piskhandtag i luffarslöjd? Eller är risken för stor att den vill platta ihop sig, vrida sig eller på annat sätt inte bli tillräckligt stabil?

Ps. tror annars att det skulle kunna bli snyggt att ha det utanpå en trästomme... annorlunda och halkfritt... *L*

kiiseflickan
2007-12-20, 21:58
Hm det var intressant, tror nog att det skulle kunna gå om man gör cylindern rak först i samma storlek som stommen och sen vrider den när stommen är på plats. På så vis skulle man spänna fast den på stommen så att säga. Verkligen en läcker idé! Tror det kan bli riktigt snyggt faktiskt. Krävs nog att man är ganska stark i nyporna dock för orka snurra den så själva vridningen blir en dekoration oxå.

Tror inte att det är ngn bra idé utan ngn stomme som tillför stabilitet, eftersom jag antar att tanken är att den ska kunna användas och ibland kan det av erfarenhet gå ganska vilt till och det skulle ståltråden inte klara. :P